Trainers

Marius Schneider:

-Na op jonge leeftijd al hoog in de sport te hebben gereden, besloot Marius om toch een andere weg in te slaan. Hij ging in de leer bij vele klassieke dressuurruiters, waaronder Egon von Neindorff en kwam hij in contact met Bent Branderup. Sindsdien heeft hij zijn leven gewijd aan de rijkunst en probeert hij zoveel mogelijk ruiters en hun paard te begeleiden. Inmiddels is zijn trainingscentrum ook het hoofdstation voor de academische rijkunst in Duitsland.

Tijdens de eerste les die ik van Marius kreeg zei hij tegen mij: “je kan nog minder doen…” Dit gaf voor mij de doorslag, want ik had vaak tot die tijd te horen gekregen dat op het moment dat we op een hoger niveau gaan rijden, er toch echt meer moet gebeuren… Marius blinkt uit in zijn enorme zachtheid en respect naar de paarden toe en de onvoorstelbare nauwkeurigheid tijdens het werk. Het lijkt alsof hij elke cel van het paard voelt en daardoor in alle rust het paard kan begeleiden om de juiste vorm te vinden. Hij is voor mij de bevestiging dat moeilijkere en hogere oefeningen juist voor meer lichtheid kunnen en moeten zorgen. Ik ben erg dankbaar dat ik dit mag ervaren en elke keer nog verbaasd hoe weinig we in werkelijkheid hoeven doen, alleen dan wel het goede….

Meer info over Marius Schneider en zijn bedrijf vindt u op www.gestuet-moorhof.de

Bent Branderup:

-Grootmeester Bent Branderup bestudeert al zijn hele leven de “oude meesters” van de rijkunst en trainde bij diverse trainers over de hele wereld waaronder Don Javier Garcia Romero, Nuno Oliveira en Egon von Neindorff. Ook schreef hij diverse boeken waarin hij, naast zijn eigen werk, ook het werk beschrijft van onder andere F.R. De La Gueriniere en Antoine de Pluvinel. Inmiddels heeft hij zijn eigen school voor academische rijkunst opgericht, vanwaar uit hij vele ruiters en paarden opleidt. Het uiteindelijke doel is om het paard vanuit zit en been eenhandig op een blanke stang te kunnen rijden.

Tijdens de clinics kan hij altijd heel mooi de essentie zien waaraan gewerkt moet worden. Bent probeert ook steeds weer nieuwe dingen te ontwikkelen waardoor het voor ons als ruiter beter mogelijk wordt gemaakt de rijkunst te snappen en te voelen. Want dit blijft altijd een lastig punt van het rijden, hoe kunnen we een gevoel overbrengen?

Marijke de Jong:

Marijke de Jong geeft les in de academische rijkunst en het rechtrichten. Door middel van diverse E-books, studiepakketten, online informatie, het Premium Programma en haar instructeursopleiding “Rechtrichten” wil zij zo veel mogelijk ruiters en hun paard over de hele wereld bereiken. De aanleiding voor de specialisatie in het rechtrichten is haar eigen paard Maestro geweest. Door zijn natuurlijke scheefheid liep zij tegen diverse problemen aan en ontwikkelde zij een systeem waarmee ze hem en vele andere paarden zou kunnen helpen.

Door alle kennis en inzicht die Marijke bezit en haar wil om dit met andere te willen delen, heeft zij mij enorm geholpen om mijzelf als instructeur te ontwikkelen. Een van de grote kwaliteiten van Marijke is dat ze een enorme berg aan informatie kan samenvoegen tot een compacte vorm. Ze heeft van alle warboel aan oefeningen en hulpen een logisch geheel gemaakt. Hierdoor is het ook weer veel beter overdraagbaar. Dus ik ben haar erg dankbaar voor al haar geinvesteerde tijd en moeite!

Meer info over Marijke de Jong vindt u op www.paardenbegrijpen.nl

David de Wispelaere:

David de Wispelaere is een internationale dressuurruiter en trainer. Hij heeft diverse paarden op Grand Prix niveau uitgebracht en trainde onder andere bij Robert Dover, Dr. Reiner Klimke, Herbert Rehbein en Arthur Kottas. Het doel van David is om vanuit complete harmonie en lichtheid met het paard te werken. Dit brengt hij ook tijdens het lesgeven over en hij benadrukt dan ook belang van positief bevestigen en werken op basis van rust en respect.

David was voor mij de eerste instructeur die mij werkelijk vanuit mijn zit liet rijden. David probeert altijd al zo veel mogelijk (tempo)controle vanuit de zit te verkrijgen en werkt ook veel vanuit zijn ademhaling. Hij heeft mij ervan bewust gemaakt, hoe ik door met mijn eigen spierspanning in mijn lijf het paard kan beïnvloeden. Hierdoor kunnen de hulpen veel kleiner blijven en wordt het paard vanzelf aangemoedigd om contact met de hand te zoeken.

Meer info over David de Wispelaere en zijn bedrijf vindt u op www.dwsewispelaere.com

Petra Vlasblom:

Petra Vlasblom traint paarden met gedragsproblemen, geeft trailerlaad trainingen, theorieavonden en diverse cursussen, lezingen en management trainingen waarin men alles leert over gedrag en hoe we elkaars gemoedstoestand kunnen beinvloeden. Sinds 2011 leidt zij ook 2Moons gedragsdeskundigen op. Bij het oplossen van problemen bij paarden maakt zij gebruik van kennis over het natuurlijke gedrag van paarden en van diverse leertechnieken en trainingsmethoden. Belangrijk daarbij zijn: rust, respect, leiderschap, duidelijkheid en…..de juiste timing voor het belonen van het paard! Hierdoor kan het “ongewenste gedrag” weer worden omgevormd tot “gewenst gedrag”. Hierdoor ontstaat er een betere samenwerking met als uiteindelijke doel om: “Samen met je paard een twee-eenheid te vormen!”

Ikzelf ben inmiddels derde jaars student aan de opleiding. Petra leert ons om een goede balans te vinden tussen kennis en gevoel. Uiteindelijk blijft elke situatie of probleem toch weer uniek. Dus Petra leert ons om hiermee in de praktijk ook op de juiste manier mee aan de slag te gaan.

Meer info over Petra Vlasblom en haar opleiding vindt u op www.2moons.nl

Noora Ehnqvist:

Noora Ehnqvist was voor 5 jaar de vaste assistente van Klaus Hempfling. Hier leerde zij om vanuit authenticiteit te communiceren en werken met paarden. Sinds 2011 geeft zij cursussen en clincs over de hele wereld. Haar doel is om ons bewustzijn te vergroten en ons te leren op zeer subtiele wijze te communiceren met onze paarden. Hierbij maakt zij o.a. gebruik van Bodyawareness. Een van haar vele uitspraken is: “You always have to be SOFT, CALM and CLEAR while being with your horse.”

Voor mij kwam Noora precies op het juiste moment…., zij gaf mij de handvaten om beter de brug te kunnen leggen tussen kennis en gevoel. Ook door de bodyawareness werd ik nog bewuster gemaakt van al mijn handelingen, waardoor ik naar mijn leerlingen toe ook weer beter kan omschrijven wat ze moeten doen. Hierbij wordt enorm gelet op je eigen balans, werken vanuit je centrum, ademhaling en kracht overdracht via je voeten. Belangrijk is dat we eerst het gevoel in ons eigen lichaam vinden om dit vervolgens aan het paard over te kunnen dragen. Pas als wij “onze eigen innerlijke kracht “ gevonden hebben , kunnen wij het paard stimuleren om hetzelfde te doen.

Meer info over Noora Ehnqvist en haar werk vindt u www.sensitivehorse.com